2012-10-24 12:51:56• hírek • Szatmar.ro

Aki igent mond, mondjon nemet is!

Több mint valószínű, hogy önökkel is előfordult már, hogy egy olyan helyzetben, amikor legszívesebben egy határozott nemet mondtak volna, igennel válaszoltak. Miért tették? Mitől féltek? Bizony nem álltak a sarkukra, de igenis tudni kell nemet mondani!

Életünk során fokozatosan megtanuljuk az alkalmazkodást, azt, hogy a lehetőségekhez mérten mindenkinek teljesítsük a kívánságát. Gondolkodjanak el azon, hogy milyen elvek és szabályok alapján nevelték önöket, és mi az, amit ma is helyénvalónak tartanak és meg szeretnének őrizni belőlük.

Bizonyos esetekben nehezünkre esik nemet mondani, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy senki sem születik bólogató Jánosnak. A legegyszerűbb, ha vázlatosan leírjuk a különböző helyzeteket. Legalább egy hétig figyeljük magunkat, hogy a visszautasítás helyett hányszor egyezünk bele abba, amire kérnek bennünket. Miután ezeket a helyzeteket feljegyeztük, próbáljuk meg nehézségi fokozat szerint rendezni. A legegyszerűbb esettől haladjunk a legnehezebbig.

Amit feltétlenül gyakorolni kell: első lépésben vegyük a legegyszerűbb esetet, és ha a mindennapi életben hasonló helyzettel találkozunk, nyíltan mondjuk ki, hogy NEM! Így fokozatosan eljutunk a legnehezebbik fokozatig, és ezzel megváltoztathatjuk a mindenbe beleegyező magatartásunkat.

Bizonyos helyzetekben gyakran pánikba esünk, és annyira leblokkolunk, hogy gondolkodni sem tudunk. Pedig a döntő pillanatban a saját elhatározásunk szerint kell reagálnunk. Ehhez jó megoldás, ha bemagolunk néhány mondatot. Talán ez a módszer mesterkéltnek tűnik, de a kellő pillanatban nagyon hatásos.

Egy másik lehetőség, hogy magunkban gondoljuk végig a ránk leselkedő kellemetlen helyzetet. Ha megtaláljuk a megfelelő ellenérvet, akkor felkészülhetünk a határozott visszautasításra. Arra feltétlenül vigyázzunk, hogy ezeknek a gyakorlatoknak ne az legyen az eredménye, hogy átesünk a ló másik oldalára, azaz mindenre nemet mondunk vagy visszautasítunk. Gyakran ez is előfordulhat.

Az eredmény semmiképp sem fog elmaradni. Megváltozott viselkedésünk egy idő után rögzül bennünk és ez mindkét fél számára kielégítő kommunikációhoz vezet. Az elért eredményért jó, ha valami szép ajándékkal megjutalmazzuk magunkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: